Er kwam een echt babycafé met hapjes voor de allerkleinsten en gratis drankjes voor baby’s en peuters. Natuurlijk waren er babystoelen, een microgolfoven en uiteraard een kleine boekenhoek. Het internet was steeds een bron van inspiratie voor de inrichting én de hapjes. De stoelen werden geleend bij de stedelijke kinderkribbe, die erg blij waren om mee te werken aan de Boekbaby-dag, en zij zorgden ook voor wat extra speelgoed.
Intussen is er ook een borstvoedingshoekje, verzorgd door een groep Mechelse jonge mama’s die vaak samenkomen. Zij maakten er een knusse, rustige plek van waar mama’s zich even kunnen terugtrekken.
‘Omdat we een bib zijn met een actieve werking met scholen en kinderopvang, hebben we wel een goed netwerk. We zijn dus wel gewoon om veel samen te werken en dat maakt de dingen gemakkelijk’, zegt Sofie. ‘We maken voor de kinderopvang ook themapakketten, dus alles werkt langs twee kanten. Dat maakt het fijn.’
Communicatie
De Boekbaby-dag werd steeds groter en het communicatienetwerk groeide mee. Facebook werd steeds meer ingezet om te communiceren, maar ook artikels in de lokale pers deden hun werk. Er verscheen een artikel in de nieuwsbrief, en ouders kregen niet alleen een uitnodiging maar ook een herinneringsmail. Die bleek doorslaggevend, omdat jonge ouders er niet altijd in slagen ver op voorhand te plannen. Heel belangrijk bleken ook de contacten met lokale partners, in eerste instantie de kinderkribbes, zij vertellen regelmatig over de Boekbaby-dag aan ouders.
‘We gingen op ronde bij alle instapklasjes en lieten affiches en flyers achter. Dat gaat in Mechelen om dertig scholen. We betrokken ook de onthaalouders en de kinderwerkingen van kwetsbare doelgroepen. Daar zijn we echt op bezoek gegaan en hebben we alles rustig uitgelegd aan de begeleiders en de ouders. Zij zorgden dan verder voor reclame. Of dat echt heeft gewerkt, is moeilijk te meten. Maar we merken wel dat we de banden zo aanhalen met de organisaties zelf en dat ze zo ook met andere ideeën aankomen om eventueel samen te werken met de bib. Dus dat bouwt vanzelf een netwerk op.’
Activiteiten
Ouders reserveren geen activiteiten op voorhand. Dat bespaart ook veel administratief werk voor het personeel. Er is een eenvoudig ticketbord aan de ingang, gemaakt van een oude kast met haakjes, met alle activiteiten telkens op een A4’tje. Aan ieder haakje hangt telkens het juiste aantal tickets per activiteit, erg duidelijk en simpel. Iedere activiteit vindt twee tot drie keer plaats in de loop van de namiddag. Samen met een bib-medewerker stellen ouders hun programma ter plekke samen met de activiteiten die nog beschikbaar zijn en ze krijgen hun tickets mee in een envelopje. Dat zorgt voor enige drukte bij het aanmelden, maar dat geeft geen problemen. Tickets worden ook gecontroleerd aan de zalen om te zorgen dat activiteiten nooit te druk worden met ouders of kinderen die er niet moeten zijn zodat een voorstelling in alle rust kan plaatsvinden. Er werd ook gedacht aan een duidelijke bewegwijzering met pijlen en een kleurenparcours op de grond per activiteit. Ouders krijgen een zelfgemaakt plattegrondje mee om hen wegwijs te maken in de bib en alle medewerkers zijn makkelijk aanspreekbaar via hun naambadge.
Dankzij de doorlopende activiteiten is er altijd wel wat te doen, ook los van de voorstellingen, en moet er nooit iemand teleurgesteld naar huis gestuurd worden. ‘De meeste ouders zijn zelfs verrast dat hun baby of peuter zo’n Boekbaby-namiddag al helemaal weet vol te houden!’, zegt Sofie enthousiast.
Sinds 2015 werkt ook het CC van Mechelen mee. Zij hebben iets meer budgettaire ruimte en hadden ook zin om iets te organiseren voor heel jonge kinderen. Ze maken mee publiciteit en de Boekbaby-dag is zo ook vertegenwoordigd in de brochure van het CC.
‘Dat jaar introduceerden we ook het ‘hongerige hertje’, vertelt Sofie al lachend. ‘Een erg eenvoudig iets. Een monitor van de jeugddienst had zich verkleed in een hert met kostuum en takken en dennenappels op de grond. Het stelde niet veel voor. Maar de kindjes konden hem de hele tijd nootjes en koekjes voederen met een mandje zoals Roodkapje. Kindjes passeerden het hertje onderweg naar hun voorleeshoekje of activiteit. We zorgden ook voor ‘eendjes vissen’. Gewoon een emmer water, een stokje met een touwtje eraan en kinderen amuseren zich makkelijk een uur lang.’
Maar het grote succesnummer tot op heden is het autoparcours in de grote leeszaal. Boekenrekken werden niet opzij geschoven, want kindjes vinden het net zo leuk om te zigzaggen tussen de cd’s en de boeken. De autootjes werden uitgeleend door een stedelijke kinderopvang en de verkeersborden door de jeugddienst. Ook die activiteit werd gelinkt met boeken. Kinderen kregen een boekentasje waarmee ze naar de andere kant van de zaal konden rijden om het boekje te posten in een zelfgemaakte brievenbus; een beschilderde doos met een gat erin.
‘Intussen hebben we de activiteiten nog duidelijker voorzien van een leeftijdsindicatie omdat er een groot verschil is tussen 0+ of 2+. En we hebben ervoor gezorgd dat ouders een beperktere keuze hebben. Er was erg veel aanbod, maar iedereen mag nu maar twee hoofdactiviteiten uitkiezen. Zo moesten we niemand teleurstellen en er zijn steeds voldoende randactiviteiten de hele middag door’, vult Sofie aan.
Teamwerk
Een Boekstart-dag organiseren lijkt misschien een gigantische klus, maar alles begon in Mechelen met slechts twee medewerkers. Durf klein beginnen. Intussen werken er acht medewerkers van de bib mee tijdens de dag zelf, maar dat is vooral nodig om mensen wegwijs te maken in het grote gebouw. Het Mechelse team wordt steeds aangevuld met vrijwilligers uit de bib, monitoren van de jeugddienst, jobstudenten van de stad of babysitters van de Gezinsbond. Mensen vinden is nooit een probleem. Bib-medewerkers van andere afdelingen kunnen meewerken als ze zin hebben, velen zijn gewoon erg gecharmeerd door het concept!