Boekstart voor kleuters en interactief voorlezen

Boekstart en Boekstart voor kleuters

Boekstart voor kleuters Poperinge

In het kader van ‘Vrienden voor het lezen - Samen voor een Leesoffensief’ van de Vlaamse Overheid kreeg Boekstart de kans om gedurende twee jaar in een aantal gemeentes in Vlaanderen een extra uitdeelmoment toe te voegen in de eerste kleuterklas. Zo werd ‘Boekstart voor Kleuters’ geboren. Deze piloot ging in het najaar van 2022 van start en eindigde in juni 2024. Ondertussen hebben verschillende bibliotheken de nodige stappen ondernomen om 'Boekstart voor kleuters' in hun gemeente verder te organiseren en zo een derde pakket pakket toe te voegen aan het Boekstart-programma.

Als alles goed ging, kwam je al eerder met Boekstart in aanraking en kreeg je op twee momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een Boekstart-pakket via het consultatiebureau of de bibliotheek. Boekstart wil alle ouders aanmoedigen om zo vroeg mogelijk hun baby of peuter met boeken en met de bibliotheek in contact te brengen.

In een Boekstart-bibliotheek zijn baby’s en peuters extra welkom. Je kan er deelnemen aan voorleesmomenten en kan er veel boekjes ontdekken die je gratis kan meenemen om thuis voor te lezen. Elk kind houdt ervan om verhalen te horen. Voorlezen is gezellig, en ook erg goed voor de woordenschat van je kind. Hoe jong je kind ook is!

In de klas en in de bibliotheek

Boekstart voor kleuters Nazareth

Boekstart voor kleuters’ is meer dan boeken uitdelen. Met de uitloper van het gekende Boekstart-project, werkt Iedereen Leest samen met de bibliotheken om leerkrachten op sleeptouw te nemen om nog interactiever te werk te gaan tijdens het voorlezen.
Leerkrachten worden ondersteund met een educatief pakket met een affiche, inspiratiefiches voor het boek in het pakket en informatie rond interactief voorlezen.

De bibliotheek zorgt ervoor dat alle kinderen in de kleuterklas waarmee wordt samengewerkt een Boekstart-boekenpakket krijgen tijdens een uitdeelmoment in de klas of een bezoek aan de bib. Op deze manier wil de bibliotheek de samenwerking met de school versterken en leerkrachten nog meer ondersteunen rond interactief voorlezen en ouderbetrokkenheid.

Interactief voorlezen - hoe pak je dat aan?

Interactief voorlezen is niet alleen fijn in een klascontext. Ook thuis is het een meerwaarde.
Het klinkt ingewikkelder dan het is, probeer het eens met onderstaande suggesties.

Heb je bijvoorbeeld tijdens het voorlezen al eens samen met je kleuter echt naar de kaft van het boek gekeken? Of wat meer stilgestaan bij wat er allemaal te zien is op de afbeeldingen? Kom je woorden tegen die je kleuter misschien nog niet kent?
Het is altijd fijn als het boek een aanleiding kan zijn tot een gesprekje met je kleuter. Er zijn vast linken met jullie eigen leefwereld te leggen. Door niet alleen het verhaal voor te lezen, maar wat extra elementen toe te voegen, wordt het voorlezen nog gezelliger, en nog waardevoller voor jullie allebei.

Bekijk onze acht tips!

Inspiratie voor een interactief voorleesmoment

In deze filmpjes lezen ouders de boeken uit het eerste 'Boekstart voor kleuters'- pakket voor. Misschien vind je hier wel inspiratie over hoe je een gezellig voorleesmoment met je kind nog interactiever kan maken.

Ben je op zoek naar meer boekentips?

Ben je op zoek naar specifieke boekentips voor je kind?
Dan verwijzen we je graag door naar Boekenzoeker. Op Boekenzoeker vind je lijsten van recente fijne voorleesboeken, maar kan je ook gericht zoeken of leeftijd of thema.

Surf naar Boekenzoeker